Mediáció

A mediáció folyamata egy tájékozódó beszélgetéssel indul. Ezen a felek általában együtt jelennek meg, de nincs akadálya annak sem, hogy külön-külön találkozzunk. Az ismerkedő beszélgetésen a jelentkezők részletesen megismerhetik a mediáció folyamatát, és eldönthetik, van-e kellő szimpátia és bizalom ahhoz, hogy együtt dolgozzunk.

Az érdemi munka első szakaszában külön-külön jönnek el hozzám a felek, mert tapasztalatom szerint így hatékonyabb a munka. Ilyenkor nem zavarják meg a munkánkat meddő viták, feltörő indulatok, több idő marad a felek szempontjainak, igényeinek megismerésére.

A mediációs ülésen már hármasban keresünk megoldásokat. Azon dolgozunk, hogy mindkét fél a múlt és az elszenvedett sérelmek helyett a jövőre koncentrálhasson.

Ha a mediáció során kiderül, hogy egy házasság vagy élettársi kapcsolat helyreállítására, békülésre már nincs mód, feladatunk a kapcsolat békés lezárása, a különválás utáni jó viszony kialakítása.

Az ilyen esetekben törekszünk egy olyan megállapodás létrehozására, ami a lehető legjobban képviseli a gyerekek és a szülők érdekeit. A szülői felügyelet, kapcsolattartás és tartásdíj kérdése mellett rögzíthetünk minden olyan egyezséget, mely fontos a család számára, és segíti, hogy a válás utáni időszak minél kiszámíthatóbb, zökkenőmentesebb legyen.

A mediáció során megbeszéljük hogyan kommunikálják a válást a gyerekek és a környezet felé, és azt is, hogy miként kezeljék egy majdani új partner megjelenését. A mediációban aláírt megállapodás biztosítja, hogy a válás feltételeit nem idegenek, hanem maguk az érdekeltek szabják meg, mivel a Bíróság ennek alapján hozza meg határozatát.

 

A mediátort törvény kötelezi titoktartásra, tanúként sem idézhető bíróságra.

Ügyfeleim írták

"Kedves Cecília! Mellékelten küldök egy képet még tél végéről, amikor síelni voltunk. Régi vágyam volt, hogy küldjek egy közös nyaralós képet. Továbbra is jól alakulnak a dolgok …..val és a családunkkal. Egy kis kardcsörtén túl vagyunk, de hónapok alatt ez talán természetes. Szeretnék majd valamikor elmenni Önhöz. Nincs semmi sürgős, csak jól esne beszélni pár dologról."

"Kedves Cecilia! Nagyon köszönöm a sok segítséget, amit Öntől kaptam, az elmúlt évben ha ritkán is találkoztunk, azt hiszem az erősödésemet, a 'talpra állásomat' leginkább az Önnel való beszélgetések segítették. Jó lenne, ha nem csak az ilyen mély gödörben csücsülő emberek jutnának el Önhöz, hanem még a szakadék felé menet megkaphatnák a segítséget. Azt hiszem sok párt meg tudna menteni a lezuhanástól. K Ö S Z Ö N Ö M, remélem még valamikor összefutunk. Üdv :-)"

"Kedves Cecília! most, a közelgő karácsony heteiben gondolkodtam rajta: én kinek vagyok hálás az elmúlt évekért, a velem történtek feldolgozásáért, túléléséért. Egészen biztosan Cecília az egyik legfontosabb mind közül. Még ma sem tudom, hogyan volt képes nyugodtan végighallgatni, anélkül, hogy megmondta volna a „tutit”, beleszólás nélkül befogadni, átérezni a fájdalmamat, és ezt persze nap mint nap másokkal is…. Tudnia kell, hogy nagyon tisztelem a türelméért, a higgadtságáért. Köszönöm, hogy foglalkozott velünk, hogy megadta azt a löketet abban a fájdalmas hintában, hogy változtatni kell. Szeretettel"

"Kedves Cecília! A tanítónő külön megdicsért minket, hogy a gyerekeken semmi nem látszik a válásból! Kiegyensúlyozott, vidám gyerekek, érzelmileg stabilak! Azt mondta, nagyon kevés ilyen gyerek van válás után és valamit nagyon jól csinálok- mondta nevetve! Én azért hangsúlyoztam, hogy egy nagyon jó szakember segít nekem!:) Nagyon köszönök mindent, ebben Önnek nagy szerepe van, hogy ki tudtam mászni a mélyből, hogy jól tudok nevelni, a gondok ellenére is!!!!! Ez nem búcsúzás, csak meg akartam osztani az örömömet!!! :))) Üdv"

"Kedves Cecília! Szeretném megköszönni, amit értünk és értem tett. Októberben feleségül vettem …….t. Habár nem volt probléma mentes az elmúlt pár hónap, együtt vagyunk és igyekszünk, hogy még jobb legyen. Szeretnék januárban menni Önhöz és akkor mesélek mi történt velünk. Boldog Új Évet! Köszönettel"

p

COVID-19

Már újra tudunk személyesen találkozni az irodámban, de igény esetén az online, videón keresztüli együttműködés is lehetséges.

A járványhelyzet folyamatosan változik, és a bíróságok működése ennek is megfelelően módosul. Az aktuális szabályokról a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon lehet naprakész információkat kapni.