MEDIÁCIÓ
A mediáció folyamata egy kötelezettségmentes beszélgetéssel indul. Ezen a felek általában együtt jelennek meg, de nincs akadálya annak sem, hogy külön-külön találkozzunk. Az ismerkedő beszélgetésen a jelentkezők részletesen megismerhetik a mediáció folyamatát, és eldönthetik, van-e kellő szimpátia és bizalom ahhoz, hogy együtt dolgozzunk.

Az érdemi munka első szakaszában külön-külön jönnek el hozzám a felek, mert tapasztalatom szerint így hatékonyabb a munka. Ilyenkor nem zavarják meg a munkánkat meddő viták, feltörő indulatok, több idő marad a felek szempontjainak, igényeinek megismerésére.

A mediációs ülésen már hármasban keresünk megoldásokat. Azon dolgozunk, hogy mindkét fél a múlt és az elszenvedett sérelmek helyett a jövőre koncentrálhasson.

VÁLÁS, ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT LEZÁRÁSA

Ha a mediáció során kiderül, hogy egy házasság vagy élettársi kapcsolat helyreállítására, békülésre már nincs mód, feladatunk a kapcsolat békés lezárása, a különválás utáni jó viszony kialakítása.

Az ilyen esetekben törekszünk egy olyan megállapodás létrehozására, ami a lehető legjobban képviseli a gyerekek és a szülők érdekeit. A szülői felügyelet, kapcsolattartás és tartásdíj kérdése mellett rögzíthetünk minden olyan egyezséget, mely fontos a család számára, és segíti, hogy a válás utáni időszak minél kiszámíthatóbb, zökkenőmentesebb legyen.

A mediáció során megbeszéljük hogyan kommunikálják a válást a gyerekek és a környezet felé, és azt is, hogy miként kezeljék egy majdani új partner megjelenését.

A mediációban aláírt megállapodás biztosítja, hogy a válás feltételeit nem idegenek, hanem maguk az érdekeltek szabják meg, mivel a Bíróság ennek alapján hozza meg határozatát.

A mediátort törvény kötelezi titoktartásra, tanúként sem idézhető bíróságra.