Gyakori kérdések

Mennyi idő alatt lehet elválni, hogyan zajlik egy válás?

Két dolog befolyásolja azt, hogy mennyi idő alatt jut el egy házaspár a házasságot felbontó jogerős végzésig.

Az egyik tényező, hogy a 2018-ban hatályba lépett Polgári Perrendtartás értelmében közös megegyezés esetén a keresetlevél beadásához már szükséges a felek mindenre kiterjedő megállapodása. Tehát keresetlevelet a mediáció lezárása után tudjuk beadni a bíróságra. Az, hogy a megállapodásig mennyi idő alatt jutunk el, függ a helyzet bonyolultságától, a felek megegyezésre irányuló szándékától, a konfliktusok mélységétől. Nem ritka, hogy két mediációs ülés után készen állunk a megállapodással, de nem ritka a hosszabb egyezkedés.

A válási folyamat időtartamát ezen kívül a bírósági eljárás hossza befolyásolja. Ez függ az adott bíróság, illetve bíró leterheltségétől. Néha szembesülünk azzal, hogy egyes bíróságok a keresetlevéllel kapcsolatosan más elvárásokat fogalmaznak meg, és az ilyen helyzetek okozhatnak csúszásokat. Ha a keresetlevelet a bíróság befogadja, felhívja az alperest az úgynevezett ellenkérelem benyújtására, ami közös megegyezéses válás esetén csak formalitás. Ezt követően általában egy hónapon belül kitűzik az első tárgyalást, amin szerencsés esetben a bíró lezárja a perfelvételi szakaszt, és érdemben tárgyalja az ügyet.

Miről kell megegyezni?

Ezzel kapcsolatban egyértelműen fogalmaz a Polgári Törvénykönyv:

 • szülői felügyelet
 • kapcsolattartás
 • tartásdíj
 • lakáshasználat
 • házastársi tartás

A házastársi közös vagyon megosztásáról már nincs lehetőség a válóper során megegyezni, erre kifejezett tilalmat vezetett be az új PTK. A helyzetre megoldást kínál a mediáció során létrehozott vagyonmegállapodás. Ha a megosztás során ingatlannal kapcsolatosan földhivatali eljárást szükséges, tudok korrekt ügyvédet ajánlani.

A mediációk hány százaléka sikeres?

A mediáció szempontjából sikert jelent egy békében lezajlott válás és az együtt maradás is.

Mivel minden esetben a gyerekek érdekeit helyezzük előtérbe, ami mindkét szülőnek nagyon fontos, elenyésző százalékban zárul megállapodás nélkül a mediáció.

 

Miért jó közös megegyezéssel válni?
 • rövidebb ideig tart a folyamat 

 • kisebb költségek jelentkeznek

 • nem kell tanúkkal igazolni a sérelmeket

 • magunk dönthetünk minden kérdésről, nem egy idegen

 • nem kell a bíróság elé tárni a válás okait 

 • több éves szembenállás, veszteségek sorozata kerülhető el

 • nyugodtan mehetnek a bíróságra

 

Hogy mondjuk el a gyereknek?

Ez nagyon fontos kérdés, mivel a gyerekek előbb érzik meg, hogy baj van, mint ahogy a szülők gondolnák. El kell mondani nekik, hogy mi fog történni, mit hoz a jövő számukra. Az, hogy ezt miként tesszük, nagyon függ a kialakult helyzettől, a gyerekek korától, így erre általános választ nem lehet adni. Mindenkivel egyedi módszert találunk a problémára.

 

M

Újraindult az élet:

Már újra tudunk személyesen találkozni az irodámban, de igény esetén az online, videón keresztüli együttműködés is lehetséges. A bíróságok az eljárásokat jelenleg a felek személyes megjelenése nélkül, írásbeli nyilatkozatok alapján, esetleg skype-on folytatják le, és az ítélethozatal is megtörténhet személyes kontaktus nélkül.