Csoportos mediáció

Nem mindegy, hogy érezzük magunkat a munkahelyünkön. Jó hangulatban, vagy gyomorszorító érzésekkel megyünk dolgozni. Nem elhanyagolható az a hatás, amit a konfliktusos helyzetben eltöltött munkaidő az életünkre, családi viszonyainkra gyakorol.

Konfliktusok szinte minden munkahelyen keletkeznek, leggyakrabban a team jellegű munkavégzés során. Ha időben felismerjük, és megoldjuk a problémát, az nem csak a munkavégzés eredményességére, hatékonyságára, de a munkahelyi légkörre is jó hatással van.

A jó csapatmunkához, a jó munkamegosztáshoz eltérő beállítottságú emberek szükségesek, de ezt a kiválasztáskor nem mindig veszik figyelembe. Akkor a fő szempontok általában a megfelelő képességek, tapasztalat és tehetség, így szerencsétlen esetben a munka összehoz, együttműködésre kényszerít nagyon különböző értékrenddel élő embereket, borítékolva ezzel a viselkedésből, különböző szocializációból eredő konfliktusokat.

Gyakori probléma a nem megfelelő kommunikáció, a rosszul értelmezett munkahelyi versenyszellem, a lehetetlen elvárások és határidők, vagy a személyes konfliktusok.

 

Ha a felekben megvan a szándék a helyzet rendezésére, kellően őszinték, a mediáció során rendezni tudjuk a konfliktusokat, gyakorolhatjuk a célravezető, megfelelő kommunikációt, létrehozhatjuk a zökkenőmentes, jó hangulatú együttműködés szabályait.

Ügyfeleim írták

Egy munkacsoport tagjai a mediációról:

  • Megtanultunk másképp kommunikálni, nyíltan, őszintén, az érzéseinket elmondva, ettől redukáljuk a feszültséget, kevesebb a félreértés, elérjük, hogy minél tovább tudjunk együttműködni, mindenkinek az érdekeit figyelembe véve
  • Sok gondolatindító dolgot viszek haza. Amit ma megtudtam magamról, attól teljesen ledöbbentem. Magamba szállok.
  • Nyomatékosítani szeretném, hálás vagyok. Nekem a személyes beszélgetés is sokat adott, sokszor a fogalmazás közben döbbenek rá dolgokra. Amennyire féltem ettől a találkozástól, úgy érzem, nagyon jó döntés volt.
  • Köszönöm, a kilökést a komfortzónámból, az életben így nem beszéltünk volna
  • Pozitív lépés volt, sok mindennel szembe kell néznünk. Csomó olyan dolgot tudtunk meg egymástól egymásról, ez egy tanulási folyamat. A kitárulkozás a bizalmat is hozza. A mediáció pozitív irányba tolt bennünket.
  • Volt ma hideg is meleg is. Kés a szívemben amit forgattunk, de ez már egy tiszta seb, ami begyógyulhat. …….Kaptam erőt.
  • Mindenkinek köszönöm hogy elfogadta a mediációt. Jobban kell egymást értékelni. Nem véletlenül vagyunk együtt.

"Kedves Cecília! Mellékelten küldök egy képet még tél végéről, amikor síelni voltunk. Régi vágyam volt, hogy küldjek egy közös nyaralós képet. Továbbra is jól alakulnak a dolgok …..val és a családunkkal. Egy kis kardcsörtén túl vagyunk, de hónapok alatt ez talán természetes. Szeretnék majd valamikor elmenni Önhöz. Nincs semmi sürgős, csak jól esne beszélni pár dologról."

"Kedves Cecilia! Nagyon köszönöm a sok segítséget, amit Öntől kaptam, az elmúlt évben ha ritkán is találkoztunk, azt hiszem az erősödésemet, a 'talpra állásomat' leginkább az Önnel való beszélgetések segítették. Jó lenne, ha nem csak az ilyen mély gödörben csücsülő emberek jutnának el Önhöz, hanem még a szakadék felé menet megkaphatnák a segítséget. Azt hiszem sok párt meg tudna menteni a lezuhanástól. K Ö S Z Ö N Ö M, remélem még valamikor összefutunk. Üdv :-)"

"Kedves Cecília! most, a közelgő karácsony heteiben gondolkodtam rajta: én kinek vagyok hálás az elmúlt évekért, a velem történtek feldolgozásáért, túléléséért. Egészen biztosan Cecília az egyik legfontosabb mind közül. Még ma sem tudom, hogyan volt képes nyugodtan végighallgatni, anélkül, hogy megmondta volna a „tutit”, beleszólás nélkül befogadni, átérezni a fájdalmamat, és ezt persze nap mint nap másokkal is…. Tudnia kell, hogy nagyon tisztelem a türelméért, a higgadtságáért. Köszönöm, hogy foglalkozott velünk, hogy megadta azt a löketet abban a fájdalmas hintában, hogy változtatni kell. Szeretettel"

"Kedves Cecília! A tanítónő külön megdicsért minket, hogy a gyerekeken semmi nem látszik a válásból! Kiegyensúlyozott, vidám gyerekek, érzelmileg stabilak! Azt mondta, nagyon kevés ilyen gyerek van válás után és valamit nagyon jól csinálok- mondta nevetve! Én azért hangsúlyoztam, hogy egy nagyon jó szakember segít nekem!:) Nagyon köszönök mindent, ebben Önnek nagy szerepe van, hogy ki tudtam mászni a mélyből, hogy jól tudok nevelni, a gondok ellenére is!!!!! Ez nem búcsúzás, csak meg akartam osztani az örömömet!!! :))) Üdv"

"Kedves Cecília! Szeretném megköszönni, amit értünk és értem tett. Októberben feleségül vettem …….t. Habár nem volt probléma mentes az elmúlt pár hónap, együtt vagyunk és igyekszünk, hogy még jobb legyen. Szeretnék januárban menni Önhöz és akkor mesélek mi történt velünk. Boldog Új Évet! Köszönettel"

M

Újraindult az élet:

Már újra tudunk személyesen találkozni az irodámban, de igény esetén az online, videón keresztüli együttműködés is lehetséges. A bíróságok az eljárásokat jelenleg a felek személyes megjelenése nélkül, írásbeli nyilatkozatok alapján, esetleg skype-on folytatják le, és az ítélethozatal is megtörténhet személyes kontaktus nélkül.