Válás előtt
Nem tűnik nagyon fontosnak, de ha megszületett az elhatározás, a válás tényét kommunikálni kell a környezet felé. Sok szülő nem is sejti, hogy a gyerekek milyen hamar, apró jelekből összerakják a képet, és félni kezdenek a jövőtől, az egyik szülő elvesztésétől. Ha megfelelő időben és módon együtt beszélnek a szülők a kialakult helyzetről, az elhatározásról, a jövőről, a gyerekek számára a félelmetes kép elviselhetőbbé, érthetőbbé válik.

Válás folyamata mediátorral
A válás során a mediátor azért dolgozik, hogy a folyamat a lehető legkisebb stresszel, fájdalommal járjon, és ami még ennél is fontosabb, a válást követően normális kapcsolat maradjon a felek között. Ha egy válás háborús övezetet teremt, annak igazi vesztesei a gyerekek, tehát minden perc, amit a felek arra fordítanak, hogy a békében sikerüljön lezárni a házasságot, sokszorosan megéri.

A mediáció során először külön-külön ülök le a felekkel, így módom van mindkét fél szemüvegén keresztül megismerni a kialakult helyzetet, fel tudom mérni az igényeket, a kompromisszumkészséget, a megegyezés lehetőségét, a határokat.

Az egyéni beszélgetéseken kialakult kép birtokában kerül sor a tényleges mediációs ülésre. Ez a mediáció, a válás legfontosabb eseménye, mert itt fogalmazzuk meg közösen a válás, a válás utáni élet szabályait, döntünk minden olyan kérdésről, ami befolyásolja, befolyásolhatja a felek és gyermekeik válás utáni életét.
Dönteni kell a gyerekek jövőbeli lakóhelyéről, szülői felügyeletről és a tartásdíjról. Meg kell osztani az ingó és ingatlan vagyont, figyelembe véve a különvagyonba tartozó és közös vagyonelemeket. Megoldást kell találni mindkét fél lakhatására.

Ha a szülők között a jó viszony, és a feltételek adottak (a két szülő közeli lakóhelye, megfelelő körülmények, stb.), a váltott elhelyezésnek sincs akadálya, így mindkét szülő ugyanúgy kiveheti a részét a gyereknevelésből.

Válás után
Fáj és nehezen érthető a gyerekeknek, ha egy iskolai ünnepélyen, egy sportversenyen csak az egyik szülő lehet ott, vagy a két szülő a terem két ellenkező végéből szurkol neki. Nagyon rossz, ha maga a gyerek válik ütközőzónává, a zsarolás eszközévé. Nem jó gyerekkorban azon izgulni, mi az, amit tudhat az egyik vagy másik szülő, hogy titok-e anya vagy apa új barátja, barátnője. Nagyon nehéz a sok irracionális szabállyal együtt élni.

A válás fájdalmas dolog még akkor is, ha egy rossz házasság végére tesz pontot. A visszakapott szabadság hamar átadja helyét az egyedülléttel járó problémáknak. Egyedül kell megoldani az élettel kapcsolatos mindennapi feladatokat, nincs támasz a bajban, a döntéseket egyedül kell meghozni.

Sokan csak a válásuk után keresnek meg, hogy rendezzük az elmérgesedett kapcsolatot a volt férjjel, feleséggel. Ilyenkor a legfőbb cél, hogy visszaállítsuk a kommunikációt, békét teremtsünk elsősorban a gyerekek nyugalma érdekében. Betartható szabályokat kell definiálni, olyanokat, melyeket egyik fél sem érez diktátumnak, életszerűek és a felek egyöntetű akaratát tükrözik.

Válás

MEDIÁCIÓ      BÉKÜLÉS      VÁLÁS      ÁRAK      BEMUTATKOZÁS      KAPCSOLAT
Béküljön vagy váljon békében!
  Várom egy konzultációra!  
06 20 9440056
gedeoncecilia@gmail.com
Az  Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által akkreditált mediátor
Igazolványszám: 1393/1